För ett tag sen hade Dals gille & hushållningsnämnd studiebesök till Tor Nyberg på Charlottenborg för att höra om deras jordgubbar, bigarråer och rabarberodling. Nedan är ett utdrag från matlandet.se som handlar om dessa odlingar.
Rabarber är en fantastisk växt. Den är användbar till allt, den kommer tidigt på säsongen och är tålig, säger Inger Bjugård & Tor Nyberg, rabarberodlare på Väversunda Bärodling. På odlingarna mellan Ödeshög och Vadstena odlas deras prisbelönta rabarber, som skördas med kärlek gång på gång till slutet av september.
Förr fanns rabarber överallt på landsbygden. Idag finns det fler sorter, men inte så många som odlar större mängder.
– Det händer att folk som passerar kommer in och frågar vad det är som växer så otroligt på fälten, säger Inger. De har aldrig sett så mycket rabarber!
Väversunda Bärodling odlar rabarber på tre hektar och förra året skördades 149 ton rabarber.
300 000 pajer
– Det är egentligen inte så mycket, ungefär 300 000 pajer om man beräknar cirka ett halvt kilo rabarber per paj, har Inger räknat ut.
Men som sagt, rabarbern kan användas till mycket och hos paret Tor och Inger testas det mesta. Förutom pajer blir det saft, chutney, marmelad, sylt och olika blandningar där rabarbern är en ingrediens bland flera.
– Vi har aldrig behövt vara utan kunder. Förr jobbade jag som matjournalist och jag såg att krögarna började använda allt mer rabarber. Då odlade vi lite rabarber som kuriosa, men allteftersom satsade vi större.
De stora odlingarna har paret drivit under 8-10 års tid. Väversunda levererar i första hand via grossisten Mellansvenska odlare, som är en gemensam försäljningsorganisation för odlarna i trakten.
– ICA köper mycket av oss, men vi säljer till andra också, som lokala restauranger, privatpersoner och till kommunen. Det är positivt att de tagit upp närodlat. Sedan vi övergick till färsk rabarber i de här stora mängderna har vi byggt ett kylhus, det krävs.
Belönade av Gastronomiska akademien
2012 fick Tor och Inger på Väversunda Bärodling ett diplom av Gastronomiska akademien för sin rabarber. Så här står det i motiveringen: ”För kärleksfull odling av rabarber utan besprutning. Varje rabarberplanta skördas för hand 5 -6 gånger per säsong – en kulturgärning genom kvalitet.”
– Självklart är det roligt att bli uppskattad för det man gör. Vår verksamhet går ihop sig, men vi tror att det kommer att bli allt bättre.
På Väversunda odlas inte de sorter som innehåller mindre oxalsyra, för de blir så små.
– Vi har en ny sort som heter Barbro, vi har Hallonröd, som är en tysk sort och Viktoria som är en annan favoritsort.
Inger har växt upp med att äta rabarber direkt plockad från trädgårdslandet med skaftet doppat i socker. Det är fina barndomsminnen som finns kvar.
– Det är roligt med de lite röda sorterna, för de ger så vacker färg. Men all rabarbersaft blir rosa när man pressar den.
Behöver bara näring och vatten
Ingers bästa odlingstips är att ge plantan kväve och vatten.
– Men mer behövs inte. Eftersom vi odlar så mycket tar vi både blad- och jordprover för att få en bra avvägning, men till husbehov tror jag rabarbern växer nästan överallt.
Med näring och vatten är rabarbern ekologisk utan större insatser.
– Eftersom vi bedriver en integrerad produktionsodling, det vill säga en kontrollerad produktion, behöver vi inte spruta rabarbern med något alls.
Det finns också ett bästa sätt att skörda rabarbern.
– Man ska bryta av stjälkarna, så att man får med lite av den skålade änden i roten, inte skära av dem. Om man gör på rätt sätt kommer det nya stjälkar gång på gång. Men man måste ta bort blommorna, för de tar annars mycket kraft från plantan. Blommorna är ganska roliga att sätta i en hink som prydnad, tipsar Inger.
För att maximera säsongen täcker de rabarberplantorna med väv vid behov. Då bevaras värmen över natten. Och visst får du en större skörd med rätt växtställe.
Finns potential att äta mer rabarber
– Här hos oss räknar vi med att vi ligger i zon 1 och det ger bra förutsättningar. Vi kan säkert äta mycket mer rabarber i Sverige. Det finns flera odlare och här i närheten har vi en far och son som har börjat odla rabarber helt nyligen. Vi odlar bigarråer också, i mängder som är ovanliga för svenska förhållanden.
Förra året, 2012, var första skörden i slutet på april, det är vad Inger och Tor strävar efter.
– Men i år var det sent, vi började skörda för två veckor sedan. Sedan håller säsongen på till slutet av september. Det roligaste är att kunna plocka rabarber och gå hem och göra något roligt. Även om det bara handlar om att smälta lite rabarber i ugnen och servera med glass eller kanske lite vit chokladmousse om man ska lyxa till det. Det tycker jag är trevligt.
Utdrag från matlandet.se
29 maj 2013